Loistokeskustelija -koulukiertue kokosi nuoret ja vaikuttajat yhteen tärkeiden asioiden äärelle

Vuoden 2021 Loistokeskustelija-hanke huipentui 3.-8.11.2021 järjestettyyn koulukiertueeseen, jossa nuoret pääsivät keskustelemaan tärkeistä aiheista yhdessä sosiaalisesta mediasta tuttujen vaikuttajien kanssa.

Jo aikaisemmin syksyllä hankkeen tiimoilta toteutettiin TikTok-kampanja, jossa tunnetut tokkerit julkaisivat omilla kanavillaan keskustelunavauksia eri aihepiireistä. Nämä videot olivat menestys ja tällä hetkellä niitä on katsottu jo lähes 130 000 kertaa. Jos haluat tustusta näihin videoihin, niin aikaisemmassa artikkelisssa on niistä kerrottu tarkemmin.

Kiertueella mukana olleet vaikuttajat Juho ”Jesusguised” Rautvaara, Petteri Mikkonen, Laura ”Laurahoo” Huhta ja Ville Mäkipelto. Kuvasta puuttuu Jussi ”Pastorific” Koski.

Ilmasto ja sananvapaus koskettavat nuoria

Tilaisuudet koostuivat kahdesta eri keskustelusta, joihin molempiin valittiin keskusteleman eri oppilaat. Tällä kertaa aiheiksi valikoituivat Euroopan unioninkin kannalta merkittävät teemat: ilmasto ja sananvapaus. Oppilaiden kanssa keskusteluun osallistui kolme vaikuttajaa. Lisäksi tilaisuuksissa oli juontaja ja keskustelun moderaattori.

Yleisön tehtävänä oli arvioida opiskelijakeskustelijoita kuuden eri kategorian avulla ja lopulta äänestää heidän keskuudestaan kyseisen tilaisuuden loistokeskustelija, joka palkittiin arvokkaalla pokaalilla sekä kirjakaupan lahjakortilla.

Keskustelutilaisuuksista oli luotu turvallinen paikka tuoda esille omat mielipiteensä.

Tilaisuudet olivat luonteeltaan sellaisia, että aikaa jäi myös yleisökysymyksille ja vaikuttajien kohtaamiselle. Monelle nuorelle ja vaikuttajalle nämä kohtaamiset olivat arvokkaita kokemuksia.

Kiertue kulki läpi Suomen

Tavoitteemme oli alusta asti tuoda kiertue maantieteellisesti eri puolille Suomea. Kiertue starttasi liikkeelle Haukilahden koululta Espoosta, jossa vaikuttajat keskustelivat yhdessä kahdeksasluokkalaisten oppilaiden kanssa. Tästä matka jatkui Nokianvirran yläkouluun Nokialle, missä keskustelijat olivat peruskoulun vanhimpia eli yhdeksäsluokkalaisia.

Nokian jälkeen edessä oli pitkä ajomatka Rovaniemelle, missä tilaisuus järjestettiin Ounasrinteen koulussa. Myös täällä keskustelijat ja yleisö koostuivat koulun yhdeksäsluokkalaisista. Kaikissa näissä kolmessa peruskoulussa sekä oppilaista valitut keskustelijat että yleisö osoittivat poikkuksellista kypsyyttä näinkin haastavien teemojen käsittelyssä.

Viimeisessä kohteessa, Pietarsaaren lukiossa, keskustelijat olivat hieman edellisiä kouluja vanhempia, joten aiheita käytiin läpi hieman syvemmällä tasolla. Tämä oli hyvä kokemus myös kiertueen järjestäjille tulevia kouluvierailuja ajatellen. Havaittiin, että Loistokeskustelija -kiertue soveltuu hyvin eri-ikäisille nuorille. Tilaisuus Pietarsaaressa ylitti myös uutiskynnyksen ja paikallinen Pietarsaaren sanomat teki tilaisuudesta jutun.

Pietarsaaren keskustelijat

Kiertue ylitti odotukset

Vuoden 2021 Loistokeskustelija -kiertue oli ensimmäinen lajissaan. Tämä tarkoitti sitä, että kiertueelle lähdettäessä kukaan ei vielä varmasti tiennyt, kuinka hyvin tilaisuudet tulisivat onnistumaan. Näin jälkikäteen voin todeta hankekoordinaattorin ominaisuudessa, että kiertue ylitti kaikki odotukset. Oppilaat ja keskusteluun osallistuneet vaikuttajat nauttivat aidosti tilaisuuksista ja saivat varmasti tärkeitä kokemuksia tulevaisuuden varalle.

Myös kouluilta kerätyn palautteen pohjalta, kiertue oli erittäin onnistunut ja monessa koulussa toivoteltiin tervetulleiksi myös uudelleen! Omat positiiviset kokemukset ja kouluilta saatu positiivinen palaute varmistaa sen, että tämä ei jäänyt viimeiseksi Loistokeskustelija-kiertueeksi.

Lisätietoa loistokeskustelija-hankkeesta löydät sivuilta www.loistokeskustelija.fi