Tiktokkaajat herättelevät keskustelua Euroopan haasteista: Loistokeskustelija-hanke jatkuu

Miten Eurooppa selviää koronapandemiasta? Mitä eurooppalaisnuori voisi tehdä arjessaan luonnon suojelemiseksi? Missä menee nettikeskustelussa sananvapauden ja vihapuheen rajat? Miten älypuhelinta voisi käyttää vastuullisemmin ympäristön näkökulmasta?

Suomen videovaikuttajien loistokeskustelija.fi -hanke jatkaa keskustelun herättämistä yhteiskunnallisista aiheista, jotka koskettavat tavallisen suomalaisen ja eurooppalaisen nuoren elämää. Tänä vuonna hankkeeseen osallistuivat suositut tiktokkaajat, jotka ovat julkaisseet lyhyitä keskustelunavauksia eri aihepiireistä. Euroopan haasteita käsitteleviä lyhytvideoita on katsottu jo yli 113 000 kertaa.

Loistokeskustelija-hankkeen tavoitteena on opetella käymään rakentavaa keskustelua vaikeista yhteiskunnallisista haasteista. Ilman yhteistä keskustelua eurooppalaisten on vaikea löytää yhteistä tietä eteenpäin. Tiktokkaajien videot käynnistävät syksyn loistokeskustelun, joka jatkuu marraskuussa koulukiertueella ympäri Suomen. Kiertueesta tulee piakkoin lisätietoa.

Katso tiktokkaajien keskustelunavaukset alta. Videoihin liittyvät keskustelumateriaalit ja luotettavaa lisätietoa löydät loistokeskustelija.fi -sivustolta. Hanketta on tuettu toistamiseen vuonna 2021 Ulkoministeriön Eurooppa-tiedottamisen valtionavulla.

Miten Eurooppa selviää yhdessä koronapandemiasta?

Jan Nyberg (yli 103 000 seuraaja) innostaa biisillään meitä eurooppalaisia vetämään yhtä köyttä koronapandemian jälkimainingeissa.

@jannyberg

#mainos #kaupallinenyhteistyö #videovaikuttajat Tiesitkö, että biisi on EU:n tunnushymni? 🤔 Tsekkaa loistokeskustelija.fi #loistokeskustelija

♬ original sound – Jan Nyberg 🎶

Miten sinä suojelet luontoa?

Ilmastonmuutos ja ympäristön suojelu koskettavat kaikkia eurooppalaisia ja koko maailmaa. Vain yhteisillä teoilla voimme pitää planeetastamme huolta. Laurahoo (yli 78 000 seuraajaa) haastaa TikTok-sketsissään seuraajiaan keksimään tapoja ja arkisia tekoja, joilla luontoa voi suojella.

@laurahoo

#kaupallinenyhteistyö #videovaikuttajat Miten sinä suojelet luontoa? 🤔 Jaa vinkkejä! Tsekkaa loistokeskustelija.fi #loistokeskustelija

♬ Mind Slam – Jonathan Paulsen

Missä menee sananvapauden ja vihapuheen rajat?

Yhteiskunnallinen keskustelu somessa kärjistyy helposti, kun eri mieltä olevien kunnioittaminen voi unohtua. Yksi Euroopan keskeinen haaste on oppia käymään rakentavaa keskustelua vaikeistakin aiheista. Zenhh (yli 86 000 seuraajaa) herättää näytelmällään pohtimaan vihapuheen ja sananvapauden rajoja.

@zenhh

#kaupallinenyhteistyö #videovaikuttajat Missä menee sananvapauden ja vihapuheen raja? 🤔 Tsekkaa loistokeskustelija.fi #loistokeskustelija

♬ original sound – Jenna

Miten älypuhelimia voisi käyttää vastuullisemmin?

Meillä kaikilla on älypuhelin ja usein sitä myös vaihdetaan uudempaan tiuhaa tahtia. Älypuhelimien ja tekniikan tuotantoon liittyy kuitenkin ympäristöhaasteita, koska niiden valmistamiseen käytetään uusiutumattomia luonnonvaroja. Tekniikkaluolan (yli 12 000 seuraaja) Karri haastaa videolla pohtimaan oman älypuhelimen käyttöikää, joka on yksi osa vastuullisempaa kuluttamista.

@tekniikkaluola

#kaupallinenyhteistyö #videovaikuttajat Kuinka pitkään sä käytät sun puhelinta? 🤔 Tsekkaa loistokeskustelija.fi #loistokeskustelija

♬ alkuperäinen ääni – Tekniikkaluola
Mistä tunnistaa luotettavan tiedon netissä?

Purrmynamen (yli 116 000 seuraajaa) hauska lyhytnäytelmä herättää pohtimaan netissä olevan tiedon luotettavuutta ajankohtaisen aiheen kautta. Koronasta leviää paljon misinformaatiota somessa ja onkin tärkeää pysähtyä miettimään, perustuuko netistä löytämäsi tieto tutkimukseen ja luotettavaan viranomaistietoon vai ei.
@purrmyname

#kaupallinenyhteistyö #videovaikuttajat ▪️Miten sinä tunnistat luotettavan tiedon netissä? 🤔👉 Tsekkaa loistokeskustelija.fi #loistokeskustelija

♬ original sound – 🦊 carita 🦊

Tiktokkien käyttö keskustelun avauksina

Loistokeskustelija -videot on tarkoitettu keskustelunavauksiksi esimerkiksi kouluopetuksessa käytävien keskustelujen tueksi. Sivustolta loistokeskustelija.fi löydät videoiden lisäksi keskustelukysymyksiä, joita voit käyttää videoiden kanssa opetuksen tukena.

Sivustolle on myös koottu jokaisesta aiheesta linkkejä, joiden kautta löydät aiheista luotettavaa lisätietoa.