Koronavirusta käsittelevillä videoilla ei voi tienata mainostuloja YouTubessa

Päivitys 26.4.2021: Huomaa, että tilanne on muuttunut tämän artikkelin julkaisun jälkeen. Nykyään koronaa käsitteleviä videoita voi kaupallistaa, jos ne noudattavat yleisiä mainostetun sisällön ohjeita. Lue lisää aiheesta täältä.

YouTube on tiedottanut, että useimmat sisällöntuottajat eivät voi tienata mainostuloja koronavirusta (COVID-19) käsittelevillä videoilla. Videoiden monetisaatio siirtyy automaattisesti ”keltaiselle dollarille”, mikä tarkoittaa, että useimmat mainostajat eivät näytä sillä mainoksiaan.

Päätöstä perustellaan sillä, että YouTube tulkitsee aiheen olevan kiistanalainen ja arkaluontoinen. Tällaiset aiheet ovat YouTuben mainossääntöjen mukaan ne aiheet, ”jotka voivat aiheuttaa huolta ja liittyvät usein ihmisiin kohdistuviin traagisiin tapahtumiin.”

YouTube kertoo haluavansa estää väärän ja valheellisen informaation leviämisen aiheen ympärillä. Keskiviikkona palvelu julkaisi myös päivityksen, jonka mukaan mainoksia aletaan pikkuhiljaa näyttää muun muassa luotettavien uutiskumppaneiden koronavirus-aiheisilla videoilla.

Useat suomalaiset sisällöntuottajat ovat käsitelleet koronavirusta videoillaan. Nämä videot ovat keränneet varsin hyvin näyttökertoja ja kiinnostusta. YouTuben päätöksen valossa niillä ei voi kuitenkaan tienata mainostuloja.

Lisätietoja aiheesta löydät YouTuben päivittyvältä ohjesivulta: Tietoja koronavirus-epidemian (COVID-19) tilanteesta

YouTuben mainostussääntöihin voit tutustua täältä: Ohjeet mainostettavan sisällön luomiseen