Miksi tubettajien lomat aiheuttaa hämmästystä?

Perjantaisin on usein ilmoilla hieman juhlan tuntua, kun voi lähteä istumaan iltaa, nukkua pidempään ja herkutella. Vaikka viikonlopun kaksi vapaapäivää saattavat tuntua pieneltä irtiotolta, eivät ne silti riitä täysin rentoutumiseen. Muutaman viikon vapaa on hyväksi. Niin kutsutuissa “oikeissa töissä” tämä on ennemmin sääntö kuin kehotus.

Joidenkin on edelleen vaikea nähdä tubettaminen “oikeana työnä”. Se nähdään harrastuksena, jossa otetaan kamera käteen ja höpötetään. Toki tubettaminen on suurelle osalle vain harrastus, mutta ihmiset, jotka eivät ole koskaan kokeilleetkaan tubettamista tai somen tekemistä, eivät tiedä työmäärää joka siihen kuluu. Sisällön valmistelu, editointi sekä muut taustalla olevat askareet, jotka ei näy kameran toiselle puolelle, vievät yllättävän paljon aikaa. Pitää myös muistaa, että julkista sisältöä tehdessä on myös kritiikin keskellä, mikä on hyvin uuvuttavaa, vaikka esillä olemisesta nauttisikin.

Tubettajien lomat ovat myös rikkoneet uutiskynnyksiä, kun YouTuben tilatuin tubettaja PewDiePie päätti pitää vapaata. Asiasta uutisoi mm. BBC, The Mirror sekä Yle. Harvemmin nähdään otsikoita 50-v. toimisto-Tarmon tai edes julkisessa ammatissa olevien lomista, mutta tubettajien lomat tuntuvat kiinnostavan mediaa. PewDiePien lomasta saatiin aikaan myös paljon virheellistä uutisointia. Hänen videoltaan käy ilmi, kuinka otsikoihin oli päätynyt myös tieto tubettamisen lopettamisesta.

Viime aikoina on puhuttu paljon burnouteista. Nopealla googlailulla löytyi kuukauden ajalta useampia artikkeleita. Ihminen ajautuu burnout-tilaan, kun työn ja stressin määrä kasautuu hallitsemattoman suureksi. Silloin on pakko ottaa lomaa ja se voi kestää paljon pidempään kuin vapaaehtoinen loma.

Loman pitäminen ihan minkä tahansa alan yrittäjänä on aina taloudellinen menetys. Kun ei tee töitä, ei myöskään saa rahaa. Tubettajan näkökulmasta herää myös huoli videoiden säännöllisyydestä. Jotkut tekevät videoita varastoon, jotkut pitävät taukoa myös julkaisemisesta. Loma voi kuitenkin avata luovan blokin, kun sisältöä ei tarvitsekaan väkipakolla keksiä.

Minkä takia tubettajien lomat aiheuttavat näin paljon ihmetystä ja uutisointia? Media saa loman näyttämään huonolta ja poikkeavalta asialta, kun toisaalta se on vain itsestä sekä omasta jaksamisesta huolehtimista. Vaikka tube sekä some ovat töitä, jotka ovat olleet mahdollisia vasta muutaman vuoden, ei se vie pois loman tärkeyttä. Voitaisiinko seuraavan kerran uutisoida, kun jonkin mediatalon somevastaava jää lomalle?