YouTube ottaa kovat keinot käyttöön videon tekijöille, joiden sisältö on suunnattu lapsille (COPPA)

Viime viikolla YouTubeen ilmestyi uusi työkalu, jossa videon tekijän tulee määritellä onko hänen videonsa suunniteltu lapsille. Kyseessä ei ole vapaaehtoinen ilmoitus, vaan Youtube edellyttää jokaiselta sisällöntuottajaltaan ottavan kantaa videonsa kohderyhmään. Jokainen voi määritellä jokaisen videonsa kohderyhmän erikseen tai sitten laittaa kanavansa asetuksista ruksin, että videoita ladatasessa tämä kohta on automaattisesti laitettu.

Mistä sitten tässä kaikessa on kysymys?

Kaiken takana on yhdysvaltalainen COPPA (Children Online Privacy Protection Act) säännöstä, jota Youtuben täytyy noudattaa. Kyseistä säännöstöä valvoo yhdysvaltalainen FTC (Federal Trade Comission), jonka tehtävänä on kuluttujansuoja ja kilpailua haittaavien esteiden, kuten monopolien toiminta. Tästä syystä Youtube onkin lisännyt tämän säännöstön myös omiin käyttäjäehtoihinsa. Tämä on tietysti hyvä asia, että lapsia suojellaan, mutta meille sisällöntuottajille tämä aiheuttaa harmaita hiuksia. Se, että onko sisältö suunnattu lapsille, ei ole aivan yksiselitteinen asia ja Youtube ohjeistaakin asian seuraavalla tavalla.

FTC:n COPPA-säädöstä koskevien ohjeiden mukaan video on lapsille suunnattu (eli tehty lapsille), jos se täyttää seuraavat kriteerit:

  • Lapset ovat alla kuvattujen tekijöiden perusteella ensisijainen yleisö.
  • Lapset eivät ole ensisijainen yleisö, mutta video on silti suunnattu lapsille alla olevien tekijöiden perusteella.

Kun mietit, onko kanavasi tai videosi tehty lapsille, ota huomioon ainakin seuraavat seikat:

  • Mitä aihetta videossa käsitellään (onko kyseessä esim. esikouluikäisille tarkoitettu opetuksellinen sisältö)?
  • Ovatko lapset videosi todellista tai kohdeyleisöä?
  • Esiintyykö videolla lapsinäyttelijöitä tai ‑malleja?
  • Esiintyykö videolla hahmoja, julkisuuden henkilöitä tai leluja, jotka vetoavat lapsiin (esim. animaatio- tai piirroshahmot)?
  • Ymmärtävätkö lapset videosi kieltä, tai onko se lapsille sopivaa?
  • Onko videolla lapsiin vetoavia aktiviteetteja (esim. leikkiä, yksinkertaisia lauluja tai pelejä tai varhaiskasvatusta)?
  • Onko videolla lapsille suunnattuja lauluja, tarinoita tai runoja?
  • Onko sinulla jotain muita tietoja, jotka auttavat määrittämään videosi yleisöä (kuten empiiristä aineistoa yleisöstäsi)?

Lisäksi YouTube ottaa kantaa siihen, minkä ikäinen henkilö luokitellaan lapseksi. Yhdysvalloissa tämä ikä on 13, mutta Youtube painottaa, että ikä voi vaihdella ja jokaisen tulisikin tutkia asiaa oman maansa lainsäädännön kautta. YouTube ei myöskään itse ota kantaa lain edessä siihen, mikä sisältö on luokiteltu lapsille, joten videon lataaja on viime kädessä vastuussa. Youtube on kyllä valjastanut tekoälyn seulomaan lapsille suunnattua sisältöä, mutta kehottaa epävarmoja henkilöitä olla yhteydessä omaan juristiinsa.

Asiaan kannattaa suhtautua vakavasti, sillä FTC on julkisesti väläyttänyt muhkeita sakkoja videoiden tekijöille, jotka eivät noudata COPPA-säännöstä. Julkisesti on mainittu yli 40 000 $ sakko yhtä videota kohden, joka rikkoo tätä tätä säännöstä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että Yhdysvallat ei voi sakottaa Suomessa asuvaa tubettajaa.

Mitä tämä sitten merkitsee sinun kanavasi kohdalla?

Jos luokittelet sisältösi niin, että se on lapsille suunnattua, menetät merkittävän osan Youtube ominaisuuksista. Kommenttikenttä poistuu käytöstä, et voi käyttää päätösruutuja tai videon katselija ei voi lisätä videotasi soittolistoihin. Lisäksi kanavasi tilaajat eivät voi laittaa muistutuksia uudesta videosta päälle kanavallasi. Youtube on ottanut näitä toimia jo käyttöön ja monet ovatkin kiertäneet kommenttien poistumista yhteisö-välilehdellä. Valitettavasti myös tämä ominaisuus tulee lapsille suunnatuilta kanavilta poistumaan.

Merkittävää on myös se, että Youtube poistaa kohdennetut mainokset lapsille suunnatuilta kanavilta. Jos siis ansaitset jotain videoilla pyörivistä mainoksista, niin tulosi tulevat väistämättä putoamaan. Sitä kuinka suuri tämä pudotus on, ei voi vielä varmasti sanoa. Valistuneet arvaukset liikkuvat 10 ja 40 prosentin välillä.

Miten tästä eteenpäin?

Jokaisen sisällöntuottajan kannattaakin pikaisesti tutkailla omaa sisältöään ja miettiä tarkasti kohdeyleisöön edellä mainittujen kriteerien valossa. COPPA-säännös astuu kokonaisuudessaan voimaan ensi vuoden alussa, joten asiaan kannattaa reagoida nopeasti. Vaikka asia tuntuisikin nyt todella kurjalta, niin kannattaa muistaa, että Youtube ja ylipäätänsä somemaailma elää jatkuvassa muutoksessa ja meidän sisällöntuottajien tulee sopeutua näihin muutoksiin. Yhdistyksenä aiomme joka tapauksessa tutkia mahdollisuuksia vaikuttaa ja viestiä tubettajien puolesta aktiivisemmin, jotta Youtube toimisi linjauksissaan avoimemmin ja pidemmillä varoitusajoilla.

Suomen tubettajat ry seuraa aktiivisesti tilannetta ja palaa asiaan ensi vuoden puolella. Kun COPPA on ollut voimassa joitain kuukausia, haastattelemme sisällöntekijöitä tarkemmin sen vaikutuksista, joita on vielä tässä vaiheessa mahdotonta ennustaa.