Suomen tubettajat ry on yhteisöllisten verkkovideoiden tekijöiden asialla – uuden puheenjohtajan tervehdys

Videossa on voimaa.

Videot tuovat ihmisiä yhteen, herättävät tunteita ja haastavat ajattelemaan maailmaa uusista näkökulmista. Vuosi 2020 on ollut monella tapaa vaikea vuosi. Kaiken keskellä videot ovat tuoneet sisältöä ja lohtua ihmisten koteihin. Sosiaalisen median vaikuttajat ovat luoneet inspiroivia sisältöjä, jotka viihdyttävät, luovat toivoa ja tarjoavat uutta ajateltavaa. YouTuben alkuajoista lähtien videontekijöillä ja heidän videoidensa ympärille rakentuvilla yhteisöillä on ollut maailmaa ja ihmisten elämää muuttava voima.

Lisäksi yhteisölliset verkkovideot tarjoavat ammatin ja elinkeinon monille. Suurimpien suomalaisten somevaikuttajien kanavat myös työllistävät ihmisiä.

Suomen tubettajat ry:n syyskokous kokoontui eilen muistelemaan kulunutta kautta, visioimaan tulevaa ja valitsemaan itselleen uutta hallitusta. Allekirjoittanut valittiin yksimielisellä päätöksellä yhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi. Kiitän nöyrästi kunniasta! Mantteli siirtyy minulle Jussi ”Pastorific” Koskelta, jonka kanssa minulla on ollut kunnia tehdä töitä jo kauan ja jonka panos yhdistyksen sekä suomalaisen videoskenen eteen on ollut sanoinkuvaamattoman suuri. Koski jatkaa myös uudessa hallituksessa. Muut hallitusvastuuseen kaudelle 2020-2021 valitut jäsenet ovat Petteri Mikkonen (varapuheenjohtaja), Henkka Remes ja Joona Nuutinen. Enna Rane jatkaa yhdistyksen toiminnanjohtajana.

Hallitus toteuttaa yhdistyksen syyskokouksen luomia suuntaviivoja tulevalle kaudelle. Yhdessä sovitut suuret linjat voisi tiivistää kolmeen kohtaan. (Toki paljon muutakin sovittiin eikä yhdistyksen toiminta pelkisty vain näihin kolmeen pointtiin.)

1. Enemmän yhteisöllisyyttä. Sääntöjemme mukaan yhdistyksen tehtävä on ”edistää videontekijöiden yhteisöllisyyttä sekä keskenään että heidän seuraajiensa kanssa.” Vuonna 2020 valitettavasti moni suunniteltu tapahtuma jouduttiin perumaan. Kaudella 2020-2021 hallitus visioi ja toteuttaa aktiivisemmin uusia tapoja, joilla yhteisöllisyyttä voi edistää verkon välityksellä. Meillä on jo muun muassa toimivat Facebook- ja Discord-keskustelukanavat, mutta ajatuksena on järjestää myös enemmän livetapaamisia ja koulutuksia videon välityksellä. Yksi idea on aloittaa verkostoitumisillat, joissa yksi kokeneempi videontekijä esittelee omaa urapolkuaan ja osallistuu keskusteluun sekä vastaa kysymyksiin. Toivottavasti myös viimeistään keväällä 2021 pääsemme järjestämään face-to-face -illanviettoja.

2. Parempaa edunvalvontaa ja vaikuttamista. Yhdistys on ollut tällä saralla jo monessa mukana. Olemme tehneet yhteistyötä yhteiskunnallisten toimijoiden kanssa ja olleet mukana, kun on tarvittu videontekijöiden näkökulmaa tekijänoikeuskysymyksiin liittyen. Yhdistyksen edustajat ovat olleet myös hyvin esillä mediassa. Kaudella 2020-2021 haluamme profiloitua yhä vahvemmin tubettajien ja videontekijöiden puolueettomana edunvalvojana ja myös viestiä selkeämmin siitä, mitä olemme asioiden eteen tehneet. Yhdessä on mahdollista vaikuttaa paljon vahvemmin luovan videoalan asemaan yhteiskunnassa.

3. Laajempi näkökulma verkkovideoiden maailmaan. YouTube ei ole enää yksinoikeutetusti ainoa suuri toimija yhteisöllisten verkkovideoiden maailmassa. Erityisesti TikTokin suosio ja yhteisö on kasvanut viimeaikoina räjähdysmäisesti – myös nykyhallituksen jäsenissä on aktiivisia tiktokkaajia. Twitch on monelle tekijälle monta kertaa tubea tärkeämpi striimialusta. Instagram haastaa muita toimijoita erilaisilla videoformaateilleen (muun muassa Reels ja IGTV). Yhdistys ei ole alustariippuvainen. Kaudella 2020-2021 aiomme tehdä konkreettisia toimia ja muutoksia, jotta voisimme olla yhä vahvemmin kaikkien yhteisöllisten verkkovideoiden tekijöiden asialla. On syytä tarkastella kriittisesti tästä näkökulmasta esimerkiksi yhdistyksen sääntöjä, nimeä, viestintäkanavia ja käytännön toimintaa.

Kuten asiaa seuranneet tietävät, Tubecon-tapahtuman järjestäminen ei enää kuulu yhdistyksen päävastuisiin. Tämä ansiosta meillä vapautuu paljon resursseja, mikä tarjoaa hienon mahdollisuuden rakentaa yhdistystä yhä vahvemmin kaikkien suomalaisten verkkovideontekijöiden yhteisönä. Minä ja muut hallituksen jäsenet kuulisimme ilolla teidän ideoita ja ajatuksia siitä, miten tämän voisi parhaalla mahdollisella tavalla toteuttaa. Ollaan siis yhteydessä!

Mahtavaa ja menestyksekästä syksyä kaikille!
Ville / pj

Ville Mäkipelto on Suomen tubettajat ry:n puheenjohtaja kaudella 2020-2021. Hän on yhdistyksen pitkäaikainen aktiivijäsen. Mäkipelto tuottaa tietovideoita YouTubeen ja TikTokiin yhteensä yli 120 000:lle seuraajalleen. Ville asustelee Helsingissä yhdessä vaimonsa ja kissansa kanssa.